Cozonac Babka cel mai bun cozonac mancat vreodata. Tati a zis ca ne face acest cozonac cu ciocolata si nuca.
Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g faina
- 200 g lapte
- 100 g zahar
- 50 g unt moale 80% grasime
- 20 g drosdie proaspata
- 2 oua
- 1 lingura esenta vanilie
- 15 picaturi esenta uleioasa citrice (coaja de la o lamaie si o portocala)
- un praf de sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 100 g ciocolata
- 50 g zahar pudra
- 50 g unt moale 80% grasime
- 30 g carob
- 100 g nuca (fulgi de migdale)
Ingrediente tooping:
- 20 g miere cu 20 g apa
- un galbenus de ou
Mod de preparare:
Toate ingredientele pentru cozonac sa fie la temperatura camerei.
Laptele cu drojdia se amesteca si se lasa 5 minute (sa se activeze drojdia). Dupa adaugam zaharul, ouale, esenta, untul si le incorporam. Si adaugam dupa faina si sarea si le amestecam foarte bine. Aluatul obtinut se pune intr-un cas se acopera cu o folie alimentara si se lasa la dospit la frigider intre 4 si 24 de ore.
Umplutura pentru cozonac:
Intr-un castron topim ciocolata si amestecam cu carob, unt si zahar. Macinam nucile si dupa amestecam cu ciocolata.
Cum umplem cozonacul:
Impartim aluatul in jumatate, sa fie 2 bile egale. Impartim si umplutura in 2 portii egale. Ungem masa de lucru cu faina si intindem sun forma de dreptunghi prima bila de aluat cu sucitorul. Intindem o portie de umplutura peste foaie. Rulam cu grija aluatul, si il punem pe o hartie de copt. Cu un cutit foarte bine ascutit, taiem pe lungimea ruloul rezultat in 2 jumatati egale. Intoarcem fiecare jumatate cu crema in sus. Impletim cu grija jumatatile, cand ajungem la capat sigilam prin strangere si rasucire. Dupa punem cozonacul in tava tot cu hartie de copt.
Lasam sa dospeasca pentru o ora, si va creste frumos si proportional. E bine sa-l invelim cu folie sau hartie de copt ca sa dospeasca.
Ungem cozonacul cu galbenusul batut.
Preincalzim cuptorul la 180 grade. Punem in cuptor pentru 40-45 minute. Dupa 5-10 minute cand i-am pus in cuptor ii verificam daca a prins culoare deasupra si ii invelim cu hartie de copt, se poate fixa hartia de copt cu scobitori. Dupa ce se coc ii scoatem din cuptor si ii lasam pentru 5 minute in forme si dupa ii scoatem din forma.
E bine sa-i punem sa se raceasca pe grilaje metalice (pentru aerisire, sa nu faca condens).
Pofta buna!!!
Pofta buna!!!
E greu de asteptat si sa nu mananci o felie calda de cozonac. Cozonacul miroase atat de bine ca iti vine sa musti din el.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu