marți, 2 mai 2023

Manastirea Lainici


Lainici o manastire dintre munti. Daca ajungi sa parcurgi Defileul Jiului, acest loc te va cuceri. Aceasta manastire e intr-un peisaj scos parca din povesti. 

Manastirea Lainici se afla in judetul Gorj, apartine de orasul Bumbesti Jiu, se afla pe Defileul Jiului si la 30 km de Targu Jiu. Aceasta manastire e situata chiar la strada, nu ai cum sa o ratezi.

Manastirea e o adevarata bijuterie arhitectura. Te cucereste prin zidurile masive, fantana de la marginea soselei, poarta de la intrare e din lemn lucrata manual in stil maramuresean si in fata lacasului de cult gasesti o parcare modernizata. Ce mi-a placut culoarea manastirii. Aceasta manastire este supranumita "mireasa din defileul Jiului" datorita fatadei sale de un alb puternic. Picturile de pe peretii manastirii si a bisericii iti atrag privirea.

Ne place sa vizitam manastiri. Tu vizitezi manastiri?
Fiecare loc care ne gazduieste pasii contureaza cate o amintire cu o anumita culoare, forma si miros. 
Daca vei face un popas vei gasi o oaza de liniste rara, frumusete si regasire sufleteasca. Este un loc bine amenajat, curat si primitor.

Frumoasa denumirea de Lainici se considera de origine greceasca: lainos inseamna "de piatra", in cazul dat "trecatoare prin muntii de piatra".
Ce vei descoperi in aceasta manastire o icoana unica in Romania, adusa de la Muntele Athos. Icoana Maicii Domnului "Grabnic Ascultatoare" este pictata pe lemn santal si acoperita cu o mantie grea de argint aurit.
E una dintre cele mai frumoase manastiri dintre munti, unde descoperi o istorie extrem de bogata legat de acest lacas. Recomand vizitarea acestei manastiri. Daca aveti drum prin aceasta zona faceti-va timp si opriti la aceasta manastire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu