Calciu în viaţa noastră
Mami mă învaţă de mică de ce e important calciu în viaţa mea.
Organismul unui om cu masa de 70 kg conţine aproximativ 1 kg de calciu. Din care 99% se găseşte în oase, dinţi, restul se găseşte în sânge şi alte ţesuturi. Recomandările Organizaţiei Mondiale a Sanătăţii în ceea ce priveşte necesarul zilnic de calciu este următoarele:
1. Un nou născut până la vârsta de 6 luni este necesar 400mg de calciu pe zi.
2. Din luna a 6-a până la 1 an - 600 mg pe zi.
3. De la 1 an până la 10 ani - 800 mg pe zi.
4. De la 11-18 ani - 1500 mg pe zi.
5. De la 18- 50 ani - 800-1000 mg pe zi.
6. Oamenilor în vârstă de peste 55 ani - 1200 mg pe zi.
7. Femeiile însărcinate şi cele care alaptează - 1200 mg pe zi.
8. Femeile în perioada de menopauză - 1500 mg pe zi.
Calciu are un rol important în organismul nostru, unul din ele este că celulele noastre prelucreză permanent substanţele şi duc la eliminarea rezidurilor acide. Învăţaţii au demonstrat că calciu este microelemetul cel mai important în organismul omului. Insuficienţa lui generează peste 150 afecţiuni. De aceea trebuie să asigurăm profilactic norma zilnică de calciu.
Aşa că mami a băut pe parcursul sarcinei, când eram în burtică, calciu. Acum consumă zilnic calciu şi anume MagiCal. Şi eu mănânc calciu de la 1 lună şi anume Chewable Calcium. Acest calciu e foarte bun şi conţin vitaminele C şi D, care sunt necesare pentru asimilarea calciului. Medicul de familie a sfătuit-o pe mami să-mi dea Vigantol, însă după ce mami a întrebat-o dacă e bine că îmi dă calciu cu vitaminele C şi D, atunci a spus ca nu e nevoie de Vigantol.
Calciu este important atât pentru imunitate cât şi pentru sistemul reproductiv. Lipsa calciului este unul din motivele infertilităţii masculine. Pentru a avea loc fecundarea este necesar ca spermatozoidul să treacă prin membrana ovulului. Spermatozoidul ae în compoziţia sa calciu, atunci când e insuficienţă de calciu la bărbat, spermatozoidul atinge ovulul, dar nu are puterea să-l pătrundă, astfel nu are loc procesul de fecundare .
Lipsa calciului este cea mai fecventă tulburare minerală a organismului. Se manifestă diferit:
- la copii mici sub formă de plânsul în timpul nopţii, coşmaruri, piept ieşit în afară, deformarea picioarelor, rahitism ect.
- la celelalte vârste: lipsa poftei de mâncare, capricii alimentare, oboseală repetată, lipsa concentrării, spasme musculare, sângerarea gingiilor, dureri de spate, dureri articulare, hipertensiune, osteoporoză, alergii, răceli, boli cardiovasculare, transpiraţii abundente, dereglari de scaune (constipaţie sau diaree), palptaţii, edeme ect.
Pentu asimilarea calciului este nevoie de vitamine şi minerale. Din cele mai principale sunt vitaminele D, C, A şi magneziu. Atât insuficienţa cât şi surplusul acestor vitamine şi minerale sunt dăunătoare. Din păcate nu primim cu alimentarea norma necesară de calciu. Sau adesea organismul nu reuşeşte să-l asimileze, este nevoie de un mod corect de viaţă. De aceea sunt suplimente, care atât eu cât şi mami le luăm.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu