Mâncarea mea bio
Eu mănânc cea mai bio mâncare laptele matern. Este cel mai bun şi cea mai sănătoasă hrană. În primele 6 luni de viaţă am mâncat exclusiv lapte de mamă. Mami a început diversificarea de la 6 luni cu legume, a fost bine o săptămână după care am început să refuz. Ce bine a fost că am mâncat exclusiv lapte matern încă 2 luni. Şi acum laptele rămâne mâncarea de bază, chiar dacă am început să mănânc şi alte alimente.
Există zeci şi sute de motive pentru că mami să mă alapteze. Alaptarea este recomandată de OMS şi UNICEF ca bebeluşii până la 6 luni să fie alaptaţi exclusiv, apoi în combinaţie cu mâncarea solidă până la 2 ani. Laptele de mamă este o masă completă şi susţine din plin dezvoltarea mea. Contribuie la construirea unei relaţii frumoase între mine şi mami. Beneficiile sunt de vizibile atât pentru mine cât şi pentru mami.
Iată câteva motive de ce mami mă alăptează:
1. Laptele matern conţine toţi nutrienţii de care are nevoie un bebeluş.
Laptele matern este uşor de digerat. Colostru - laptele secretat imediat după naştere cât şi laptele matern matur conţine anticorpi şi alte proprietăţi care protejează bebeluşul de infecţii şi boli. Studiile au arătat că laptele matern nu-şi pierde proprietăţile sale după 6 luni, 1 an, 1 an şi 6 luni sau 2 ani. Dacă ar pierde din proprietăţi sale atunci ar piede laptele brusc mama.
2. Alăptarea este importantă pentru văzul copiilor, pentru dezvoltarea vorbirii, pentru întărirea musculaturii mandibulei şi a gurii.
3. Alăptarea este igienică. Când copilul este hrănit la sân nu este nevoie de dezinfectarea sau sterilizarea echipamentului.
4. Alăptarea este comodă. Laptele nu trebuie răcit sau încălzit, este oricând pregătit la temperatura perfectă. În călătorii sau în vizite, nu este nevoie să cari multe ustensile şi cutii de lapte praf.
5. Laptele matern se adoptează la nevoile bebeluşului. Are proprităţi de schimbare ca: este apos şi potoleşte setea, apoi este lapte cremos, bogat şi plin de grăsimi bune şi potoleste foamea bebeluşului.
6. Laptele matern îşi schimbă gustul în funcţie de alimentaţia mamei. Astfel copilul poate să accepte gusturi noi când trece la mâncăuri solide.
7.Contactul cu pielea crează legături emoţionale între mamă şi copil. Se stimulează hormoni care sunt responsabili de producţia laptelui. Astfel oferă siguranţă, încredere şi confort pentru bebeluşi.
8. Marele avantaj este că laptele este GRATUIT.
9. Pierderea în greutate a mamei. Alaptarea consumă în mediu 500 de calorii în plus. Echivalentul a 3 ore de mers cu bicicleta la viteză medie. Nu e nevoie să ţii dietă, e doar nevoie să alăptezi stând în fotoliu cu bebeluşul în braţe.
10. Mami beneficiază de o burtică până la sarcină. Suptul bebeluşului ajută la micşorarea uterului. Prin supt se eliberează oxitocină care produce contracţii uterine, astfel se reduc dimensiunile uterului. Acest organ creşte pe parcursul sarcinei cu aproximativ 20 de ori. Astfel îţi recapeţi burtica sexi înainte de sarcină şi scade circumferinţa şoldurilor. Mamicile care nu alăpteză nu vor reveni niciodată la dimensiunile înainte de sarcină.
11. Scade şansele pentru cancerul de sân şi col la mami. Se estimează că scade riscul de cancer de sân cu 50% doar prin alăptare. Şi cel uterin dacă se alăptează mai mult de 12 luni consecutive scade cu o treime.
12. Ajută la reducerea stresului şi a oboselii. Pentru relaxare ajută oxitocina care ajută ca butica să revină la formele normale. Oxitocina scade presiunea sângelui şi are efect calmant şi ajută mai uşor să adormi.
13. Întârzie reapariţia menstruaţiei. Alaptarea la cerere controlează ovulaţia. Cu cât un bebeluş are nevoie mai mult să sugă cu atât mai puţin este el pregătit să apară un alt bebeluş ca să-i ia locul la sân. Astfel natura a gândit şi pentru spaţierea bebeluşilor.
14. Scade riscul bolilor cardio vasculare şi osteoporaza, reduce nevoia de insulina la mame. Dacă se alaptează mai mult de un an scade riscul a unui atac de inima. Mămicile care folosesc biberoane creşte riscul de a face osteoporoză de 4 ori mai mare faţă de cele care alăptează.
Sunt convinsă că există încă multe avantaje ale alăptării. Noi am făcut alegerea, dar tu?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu