vineri, 18 ianuarie 2013

Principiiile care le folosim în alimentaţie
Principiile de bază:
  • Nu mâncăm alimente foarte sărate sau sărate, condimentate, cu conservanţi.
  • Între mese bem doar apă şi nu mănânc nimic.
  • Nu se forţează să mănânc alimente care nu-mi plac.
  • Nu mixăm alimentele, pentru a favoriza dezvoltarea masticaţiei.
  • Evităm produsele dulci ca: ciocolată, bomboane, sucurile din comerţ. Înlocuim cu fructele poaspete.
  • Deprindem reguli de igienă - spălarea mâinilor înainte de masă.
  • Învăţăm să mănânce singur pentru a stimula pofta de mâncare DAR supravegheat.
  • Evităm toate alimentele conservate care conţin sare, aditivi, conservanţi chimici de sinteză, carnea de porc, peştele afumat.
  • Evitarea băuturilor răcoritoare şi a apelor minerale carbogazoase.
Asigurăm un aport adecvat din toate alimentele nutritive:
-  Apa. Nu lichide, ci apă pură. Apă plată cu ph mai mare de 7, fără sulfaţi, fără nitraţi, o bem dimineaţa, între mese şi NU în timpul meselor. Toată familia noi folosim apă plată şi adăugăm pliculeţe cu Coral-Mine. Eu beau apă din primele zi de viaţă.
Lapte doar de mamă. Am acum 16 luni şi încă mănânc sân.
Sucurile preparate în casă şi numai naturale şi băute şi nu lăsate ca să nu se oxidează. Sucul se dizolvă cu apă 50 la 50. Sucurile de citrice (lămâie, porocală, greifruct) nu se poate la copii până la 2 ani. După orice suc se bea apă sau se clăteşte gura cu apă pentru a nu afecta smalţul dinţilor.
Ceaiul copiilor nu este recomandat până la 5 ani.
Cafeaua nu se poate la copii până la 10-12 ani.

- Proteine. Carne de viţel, pui, curcan, peşte, ouă. O porţie de carne = cât palma copilului, porţia de peşte = cât mâna întreaga a copilului. Ouă se introduc treptat şi albuşul.
Până la un an şi o lună am refuzat carnea. Peştele până la un an şi patru luni, nu am dorit. Ouă nici acum nu mănânc, însă consum din prăjituri preparate de mama.
Eu mănânc spirulină de mică - este sursă bună de aminoacizi, produsul meu preferat.

- Minerale şi Vitamine. Cereale, pâine, fructe şi legume. Vitamina A, C, E, D + zinc, selenium - au un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar. Noi am început diversificarea cu legume, apoi fructe şi cereale. Principiul de bază la fructe şi legume le folosim cele de sezon. Am mâncat toate legumele şi fructele, chiar şi cele fructe care se zic că au potenţial alergenic ca: căpşuni, zmeură ect.
Bananele cu pete negre le evităm deoarece are ciupercă.

- Acizi graşi. Unt, ulei de floarea soarelui, de măsline, de in, nucile. Lecitină folosim de la 5 luni, ulei de ficat de rechin de la 6 luni - cu mici întrerupere.

- Probiotice. Se găsesc în iaurt, mâncăm cu regularitate. Eu mănânc de mică probiotice ca: coral probiotic junior, mega acidophilus, bio curunga. Iaurt mănânc de câteva feluri: Andecher Natur (bio), Andechser iaur cu fructe (bio), Covalact.

Ce este important în alimentaţia în fiecare zi: 28  aminoacizi, 15 minerale, 12 vitamine, 7 grupe  de fermenţi, 3 de acizi graşi, probiotice.
Acestea sunt momentele principale în alimentaţie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu