sâmbătă, 29 iunie 2024

Manastirea VORONET

 

Prima oara am mers sa vizitam Manastirea Voronet cu toata familia, ultima zi din luna iunie 2024. Ne intorceam de la bunica din Moldova si am hotarat sa facem o pauza la aceasta Manastire. Am ajuns in miazazi la Manastire era foarte multa lume, se simte ca e un loc turistic. In fata Manastirii exista o alee cu numeroase tarabe si casute in care se vand diverse produse, ceea ce nu ne-a placut.
Inainte de a intra in curtea Manastirii gasim o casuta draguta, care e un magazin bisericesc si de unde poti cumpara biletele pentru a vizita acest loc.
Dupa am intrat pe poarta complexului monahal. Dupa ce intri dai cu ochii de renumita Manastire. E vestita prin picturile sale deosebite, solemne care dezvaluie unicitatea artei medievale in spatiul romanesc. Picturile redau de fapt Biblia, intr-un mod inedit si picturile sunt realizate una langa alta, delimitate de chenare dreptunghiulare. In interior gasim cateva scene biblice si tabloul domnitorului Stefan cel Mare. Peretii interiori au fost pictati in timpul lui Stefan cel Mare, iar cei exteriori in timpul domniei lui Petru Rares, fiul voievodului.

Manastirea e vestita prin albastru de Voronet, o culoare foarte frumoasa, identificata cu cea a cerului, o culoare care rezista de mai bine de 450 de ani si e considerata unica in lume.
Voronet e un complex monahal medieval construit in satul Voronet, astazi localitate a orasului Gura Humorului, municipiul Suceava. Este pe lista monumentelor protejaye de UNESCO fiind renumita pentru picturile sale exterioare. Este considerata "Capela Sixtina a Estului" datorita frescei de pe fatada care ilustreaza "Judecata de Apoi". Denumirea vine de la faptul ca scena a fost pictata pe peretele din partea de vest a manastirii si e comparabila prin tehnica picturala si acuratetea teologica cu cea pictata de  Michelangelo in Capela Sixtina. 
Manastirea a fost ridicata in 1488 in doar 3 luni si 3 saptamani, fiind un record in acea perioada, este una dintre cele mai valoroase ctitori ale lui Stefan cel Mare.
Curtea este foarte ingrijita, insa e deosebit acoperisul de sindrila, e mult iesit in afara, care iti da impresia ca are forma de o ciupercuta din poveste. Insa modul de constructie are rolul sau, pentru a proteja picturile exterioare.

Vacanta aceasta de vara a inceput cu investitia in amintiri.

E un loc invaluit de liniste, lumina, verdeata si culoare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu